Gazon maaien
Geen categorie

5 Tips om je gazon sterk, gezond en mooi te houden!

Niets is zo fijn als een prachtig groen gazon in je tuin. De kinderen kunnen er fijn op spelen en het geeft je tuin een frisse uitstraling. Daarnaast is het een goede boost voor de insecten in jouw tuin, want ook met de kleine kruipers en vliegers is het helaas steeds slechter gesteld.

Een nadeel is misschien dat er aan je levenloze tegels geen onderhoud te plegen is en aan een gazon wel. Door je gazon goed te onderhouden hoef je geen nieuwe graszoden te kopen, maar hoe hou je nou een mooi gazon gezond en groen?

Tip 1: Maaien
Hoe kan het ook anders? Het regelmatig maaien van het gazon is cruciaal. Als het gras te lang wordt kunnen zon en regen de bodem niet goed bereiken en kan het gazon dor en geel worden. In de herfst en het voorjaar is 4 tot 5 centimeter een prima lengte. In de zomer mag het gras gerust iets hoger staan, namelijk zo’n 5 tot 10 centimeter. Hoger gras kan namelijk beter tegen de warmte en droogte.

Er staat geen bepaalde frequentie voor het maaien van jouw gazon. Dat komt doordat het gras in de ene tuin sneller groeit dan in een andere tuin. De snelheid waarmee het groeit is afhankelijk van de hoeveelheid zon, water en de voeding in de bodem. Reken in ieder geval op één keer per week of anderhalf week in het voorjaar en in de zomer één tot twee keer per week. Wacht niet met het maaien tot het gras te lang is. Het zal dan namelijk plat gaan liggen en lastig te maaien zijn. Een maairobot of een gemotoriseerde grasmaaier kunnen de klus een stuk sneller klaren.

Tip 2: Voeding
Gras heeft net als andere planten en gewassen niet alleen zonlicht en water nodig, maar ook voeding is belangrijk. Er bestaat gazonmest die je in korrels makkelijk uit kunt strooien over het gazon. Wanneer je over een gazon met een flinke oppervlakte beschikt dan kan je ook een strooiwagentje aanschaffen.

Het bemesten van het gras is geen wekelijkse bezigheid. Meestal kiest men ervoor om dit in het voorjaar één keer te doen. Aan het begin van de zomer herhaal je dan de bemesting en net voor het eind van de zomer nog eens. In de herfst en winter heeft je gazon beduidend minder behoefte aan extra voeding. Compost of dierlijk mest is milieuvriendelijker dan kunstmest. Kunstmest heeft als voordeel dat het makkelijk uit te strooien is.

Tip 3: Verticuteren
De bodem onder het gras heeft na verloop van tijd nogal de neiging om compact te worden door neerslag, door droogte of omdat we er vaak overheen lopen. Als de bodem te compact wordt dringen water, lucht en meststoffen niet meer goed door tot de wortels van het gras.

Om dit te voorkomen moet je het gazon verticuteren. Eigenlijk is dat niets anders dan de grond te perforeren en open te houden. Verticuteren kun je met een verticuteerhark doen. Wanneer je geduldig bent en over zeeën van tijd beschikt kunt je de grond ook om de tien a vijftien centimeter met een hooivork doorprikken. Voor de grotere gazons bestaan er ook verticuteermachines.

Tip 4: Cosmetisch onderhoud
Bijna elk gazon heeft wel één of meerdere kwetsbare plekken die ergens in het jaar dunner worden. Zoek deze plekken in het voorjaar op en zaai nieuw graszaad in op deze plekken. Herhaal dat nog eens in de zomer. Dit cosmetische onderhoud maakt een enorm verschil voor het gazon als mooi, vol en groen geheel.

Wanneer je een kuil in je gazon vindt, steek dan twee kruislingse lijnen door diep in de grond met een spade. Maak de grasmat los van de ondergrond en voeg potgrond of aarde toe ter ophoging. Dichtklappen, aanstampen en nat maken. Het probleem is dan opgelost zonder al te grote ingreep.

Tip 5: Water, water, water
In de winter en tijdens een regenachtige herfst heeft het gras geen extra water nodig. Echter in de hete zomers kan zelfs het mooiste gazon geel kleuren en er dor uit gaan zien. Het is dus belangrijk om in de zomer het gazon regelmatig van water te voorzien. Wees vooral op extreem warme dagen royaal met water. Meststoffen zakken met het water goed mee naar de bodem van het gras.

Je kunt het gazon met een tuinslang besproeien, maar je kun ook een speciale gazonsproeier aanschaffen die het gras in brede stroken besproeit. Je hoeft dan enkel de gazonsproeier af en toe van plaats te wisselen. Sproei bij voorkeur het gras ’s avonds of vroeg in de ochtend zodat de felle middagzon niet de kans krijgt om de groene sprietjes te verbranden.