Winter Barbecue
Geen categorie

5 tips voor een heerlijke winter barbecue

Winterse barbecue

Bij een barbecue denk je natuurlijk direct aan een warme zomeravond, lekker buiten eten met een goed glas wijn of een verfrissend biertje. Maar barbecueën kan altijd, ook als de temperaturen minder zijn, dit zorgt juist voor extra sfeer en meer persoonlijk contact. Barbecueën kan dus een goed alternatief zijn voor het klassieke gourmetten en kan erg leuk zijn als activiteit bij het kerstdiner.

Warmte creëren


Als je in de winter wilt barbecueën is het belangrijk dat je, ondanks de kou buiten, alsnog zorgt voor een comfortabele warmte. Zorg er dus voor dat je op een beschutte plek gaat barbecueën waar de wind niet te veel invloed heeft. Maak een apart kampvuur naast de barbecue, of barbecue rechtstreeks in het kampvuur, ga met je gezelschap om het kampvuur heen zitten en geniet van de warmte. Desgewenst deel je extra dekens uit aan je gasten zodat iedereen lekker warm bij het vuur kan zitten.
Een andere optie is om dicht bij huis te barbecueën, enkele mensen buiten te laten bakken en alles gewoon lekker binnen op te eten. Ook dan is het fijn om goed na te denken over hoe de mensen die buiten staan zich verwarmen.

Geschikte barbecue


Zorg ervoor dat je een goede barbecue hebt die geschikt is voor het barbecueën buiten. Dit doe je door rekening te houden met de dikte van het metaal van de barbecue, hou er rekening mee dat je barbecue net zo koud wordt als de buitentemperatuur en hierdoor duurt het langer voordat je barbecue op temperatuur is. Als je een barbecue met een dunne bodem of wand hebt zul je meer warmte verliezen dan wanneer je een barbecue hebt die van dik materiaal gemaakt is. Het kan ook handig zijn om een barbecue met een deksel te gebruiken om de warmte zo dicht mogelijk bij het vlees te houden en zo min mogelijk te verliezen aan de buitenlucht. Hierdoor zal het minder lang duren om je vlees of groentes gaar te krijgen dan wanneer je zonder deksel bakt.

Licht


Het is belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het in de winter vroeg donker is en je dus zelf voor licht zult moeten zorgen als je ’s avonds wilt barbecueën. Het kan dan handig zijn om naast wat algemene verlichting ook gebruik te maken van een zaklamp voor bij de barbecue, zodat je goed kunt zien of je vlees al gaar is. Het kan dan ook makkelijk zijn om ervoor te kiezen gebruik te maken van een hoofdlamp zodat je allebei je handen vrij hebt voor het barbecueën.

Winters eten


De winter biedt natuurlijk andere seizoensgroenten wat vooral de bijgerechten van de barbecue beïnvloedt. Serveer bij je barbecue minder frisse salades zoals gebruikelijk is in de zomer maar denk eens aan een lekkere aardappelgratin of gril eens wat vergeten groentes zoals pastinaak, oerbiet of aardappelperen. Daarnaast kun je natuurlijk alle gebruikelijke soorten vlees op de barbecue leggen maar hou er wel rekening mee dat het meestal langer duurt om het vlees gaar te krijgen in de winter doordat het vuur minder warm is. Het kan dus slim zijn om te kiezen voor voorgegaard vlees. Daarnaast is het zo dat vlees van wild vaak een winters karakter heeft, dit maakt je barbecue extra luxe en is dus heel geschikt voor de feestdagen.