Luchtbed kopen tips
Geen categorie

Tips voor het kopen van een luchtbed

Het luchtbed dat bij jou past: waar let je op?

Het vinden van het juiste luchtbed is niet altijd even gemakkelijk. Het aanbod is groot en de keuze ruim. En wanneer je het voor jou ultiem passende luchtbed wilt vinden, waar let je dan op? Comfort en isolatie zijn twee dingen die bovenaan het lijstje moeten komen te staan – maar er zijn meer dingen waar je op kunt letten tijdens de zoektocht naar het ultieme luchtbed.

Een comfortabel begin is het halve werk

Natuurlijk koppelen we een goed luchtbed aan comfort. Zorg dus dat je een luchtbed vind dat zowel zacht, als stevig is. Een goed luchtbed biedt voldoende ondersteuning, maar is ook niet zo hard dat je de volgende dag met rugpijn het bed uit komt kruipen.

Er zijn verschillende types luchtbedden beschikbaar, zoals dikke luchtbedden en dunne luchtbedden, opblaasbare of schuimmatten – tevens beschikbaar in een- en tweepersoonsvarianten. Om het comfort van een luchtbed te controleren, is het aan te raden het luchtbed te testen alvorens over te gaan tot koop. Let daarnaast vooral op de verstevigde punten in het luchtbed: biedt het bed voldoende versteviging op cruciale vlakken, zoals de hoeken van het bed? Kijk ook of het bed is gebouwd om de druk goed te verdelen. Wanneer dat niet het geval is, zul je iedere beweging snel voelen en zal slapen onstabiel, en daarom niet ontspannen aanvoelen.

Tweepersoonsluchtbedden

Wanneer je een tweepersoonsluchtbed wilt aanschaffen, zorg dan dat je het bed met zijn tweeën test. Probeer een natuurlijke ‘slaaphouding’ aan te nemen en ondervind de sensaties van het bewegen in het luchtbed. Is het comfortabel en stabiel, of rolt jouw bedpartner het matras af bij de minste beweging van jouw kant? Mogelijk hebben jullie een hoger of steviger matras nodig.

Een zeer geliefde optie is het luchtbed met verschillende luchtkamers. Bij een dergelijk matras staan de met lucht gevulde ruimtes los van elkaar, waardoor niet iedere beweging door de andere persoon wordt gevoeld. Ook zijn aparte luchtkamers voordelig ten opzichte van het verschil in lichaamsgewicht. Zo slaap je samen… en toch op je eigen ‘eilandje’!

Wat je nog meer niet over het hoofd mag zien

Een element waar niet iedereen rekening mee houdt: de isolatie! Wie van een kwalitatief luchtbed wilt genieten, verzekert zich van een luchtbed met een stevige isolatie. Een slecht geïsoleerd luchtbed zorgt namelijk al snel voor koude nachten en een pijnlijke rug.

Naast isolatie is ook het pakvolume van het luchtbed een goed punt om op te letten. Neemt het luchtbed veel ruimte in beslag, of is het eenvoudig mee te brengen? Omdat de kans groot is dat jij een luchtbed koopt om mee op pad te gaan, is het goed om te checken of het niet teveel volume heeft, zodat het bed ruimschoots in de laadruimte past. Controleer van diverse bedden het gewicht, de maten (lengte en breedte) alvorens je overgaat tot koop.

Andere niet te missen check-points

Na een lange dag rijden zijn jullie eindelijk aangekomen op de camping… de tent en het eten staan op. En nu? Heb je nog zin om het luchtbed op te pompen? Tegenwoordig vind je veel luchtbedden met een automatische pomp inbegrepen. De pomp is ingebouwd en hoeft enkel te worden ingeschakeld. Zo hoef je geen losse pomp meer mee te nemen, en ook niet eindeloos te puffen op het opblazen van het bed.

Houd ook rekening met de waterdichtheid van het luchtbed waar jij jouw oog op hebt laten vallen. Het is goed om te weten of het luchtbed tegen een (water)stootje kan. Want midden in de nacht ontwaken in een plas water stond vast niet bovenaan je wenslijstje…

Slaapmatten

Een ander soort luchtbed, maar zeker niet minder waard: de slaapmat! Sommige mensen prefereren een slaapmat omdat deze compacter is, en stabieler aan kan voelen. Het grote voordeel van een slaapmat is dat je deze slechts op hoeft te rollen, en je bent klaar om te vertrekken.

Slaapmatten beschikken over een zo genoemde ‘R- waarde’. Deze waarde zegt alles over de isolatie en warmteweerstand van de mat. Er zijn ‘buitensport matten’ en ‘klassieke matten’ onder de slaapmatten, waarbij verschil wordt gemaakt in de omstandigheden waar de mat zich in bevindt en de intensiviteit waarmee deze wordt gebruikt. Zo wordt de slaapmat van een backpacker veelal zwaarder belast dan die van een persoon die slechts één, of enkele malen per jaar op vakantie gaat. Vraag naar de R-waarden in de betreffende winkel.

Prijs

Het is een cliché – maar wie investeert, heeft wat. Er zijn veel luchtbedden op de markt die je voor een koopje op de kop kunt tikken – maar aan goedkope luchtbedden kleven nadelen. Zo zijn veel luchtbedden niet stevig, waardoor de kans op een lek aanzienlijk groter wordt. Kijk ook of er garantie gekoppeld is aan jouw luchtbed, en zo ja, hoe lang deze periode strekt. Kwalitatieve luchtbedden mogen duurder zijn, maar gaan vaak langer mee, bieden meer comfort en een betere isolatie.