Parasol
Geen categorie

Top-5 tips voor het creëren van schaduw in de tuin

Wanneer het zomer is en de zon schijnt, dan gaan in veel huishoudens de deuren open en worden de tuinmeubels op het terras gezet. Er is ook niets zo lekker om met mooi weer buiten te zitten om optimaal van de zon te genieten. Maar hoe lekker de zon ook is, niet iedereen kan een overdaad aan zon evenveel waarderen. Voor sommige mensen is de zon gewoonweg te fel. Hoe lekker ze het ook vinden om buiten te zitten, voor hen is het in de zon niet vol te houden. Schaduw in je tuin creëren is dan de oplossing. Dit kan op verschillende manieren en daarom hier 5 manieren om schaduw in je tuin te creëren.

1. Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een zeer goed alternatief voor een overkapping en een goede vervanging voor een parasol. Een schaduwdoek is flexibel en praktisch. Het doek is snel opgehangen en bij noodweer ook weer af te halen. Daarnaast heb je onder een schaduwdoek alle ruimte. Dit in tegenstelling met een parasol waarbij de parasolstandaard in het midden staat. Een goed schaduwdoek is waterdicht, houdt de uv-stralen tegen en is voorzien van een coating dat vuilafstotend is. Hiermee kan een schaduwdoek ook heel gemakkelijk schoongemaakt worden. Een schaduwdoek kan in allerlei varianten gekocht worden. Een populaire variant is het harmonicadoek. Een harmonicadoek is ideaal in te passen in een constructie waarbij het doek als dak dient. Het doek kan deels opengetrokken worden om zelf de hoeveelheid schaduw te regelen, maar kan ook geheel geopend worden of geheel dicht voor zoveel mogelijk schaduw.

2. Boom

De meest natuurlijke oplossing voor schaduw is gebruik te maken van een mooie grote boom die naast het terras hangt. Vooral van een grote boom met een dicht bladerdek kun je veel schaduw verwachten. Daarnaast is de boom ook heel goed voor waterafvoer en kun je ook tijdens een regenbui onder de boom blijven zitten. Daarnaast zal een boom ook voor een natuurlijk verkoeling in huis zorgen. Uiteraard moet de boom wel in de buurt van je terras staan. Je hebt er weinig aan als de boom achter in de tuin staat en jij je terras aan de voorkant van je tuin hebt. Een nadeel kan zijn dat er van een boom ook bladeren vallen. Vooral na een regenbui kan het terras er niet meer uitziet door alles wat uit de boom valt. Voor zoveel mogelijk schaduw moet je kiezen voor een loofboom vanwege het bladerdek dat de zon kan tegenhouden. Alleen wanneer de boom nog jong is, zul je geduld moeten hebben tot hij volgroeid is om optimaal van de schaduw te kunnen profiteren.

3. Kapschuur

Het woord schuur is misschien niet helemaal gepast. Een kapschuur heeft in tegenstelling tot een echte schuur maar drie wanden. Een wand is altijd open en daar kun je je tuinmeubels zetten om van de schaduw te profiteren. Daarnaast is een kapschuur ook handig om dingen onder te stallen. Dit is overigens afhankelijk van de grootte van de kapschuur. Normaliter is de nok van een kapschuur hoger dan een schuur of garage, wat een ruimtelijk gevoel geeft. Een nadeel kan zijn dat als de zon net te laag staat, je alsnog last krijgt van de zonnestralen die onder het dak van de kapschuur doorschijnen. Wel zorgen de wanden van de kapschuur dat je ook bij stevige wind beschut kunt zitten.

4. Parasol

De parasol is misschien wel de meest gekozen oplossing om schaduw te creëren. De bekendste parasol is de klassieke parasol met een parasolstandaard in het midden. Een nadeel hiervan is dat het ruimte inneemt. Meestal wordt hij dan ook gezet in het midden van de tuintafel waarin een speciaal gat is verwerkt om de parasolstok in te verwerken. Wil je alle ruimte onder je parasol, dan kun je kiezen voor de zweefparasol. De parasolstok zit dan aan de zijkant van de parasol en heb je alle ruimte onder de parasol. Een zweefparasol is overigens wel wat gevoeliger voor de wind.

5. Knikarmscherm

Een knikarmscherm als zonwering gebruiken is handig om je terras te overdekken, maar ook om de zon niet in de woning te laten komen. Het grote voordeel en ook het belangrijkste verschil met een valscherm is dat een knikarmscherm bijna horizontaal uitgeklapt kan worden. Hierdoor heb je genoeg loop- en zitruimte onder de zonwering. Een knikarmscherm is een ideale schaduwbrenger die in allerlei formaten te verkrijgen is. De moderne knikarmschermen zijn tegenwoordig ook elektrisch te bedienen en met een afstandbediening.